rOndreis
Colombia.nl
Engelstalige service in Colombia Elke rondreis aanpassen naar wens Luxe rondreizen en aanbiedingen
 

Veiligheid in Colombia

Colombia wordt ten onrechte nog achtervolgd door een reputatie van 2 decennia geleden. Het land is sterk veranderd, veilig, betaalbaar en trekt reizigers aan als nooit tevoren. De overheid heeft heel erg hard gewerkt om veiligheid in het land te bevorderen en het resultaat is overal voelbaar: de mensen zijn trots op wat is bereikt!

Colombia prijkt tegenwoordig op zowat elke 'hippe-nieuwe-reisbestemming-lijst' en 2 van onze Colombia-specialisten hebben zeer recent nog met kleine kinderen een lange rondreis gemaakt door het hele land. Waarom zijn wij (en vele anderen) er zo enthousiast over? Hier zijn een handvol redenen:

 
 
Eens de gevaarlijkste stad ter wereld

5: Medellín

Slechts twee decennia geleden uitgeroepen tot de gevaarlijkste stad ter wereld (grotendeels dankzij de daden van Pablo Escobar), heeft Medellín een metamorfose ondergaan sinds de dood van deze drugsbaron in 1993. De stad van de eeuwige lente met haar bijna perfecte klimaat, kosmopolitische sfeer en bruisende nachtleven, is eigenlijk een ‘must-see’ in Colombia.

Als je kunt: plan dan je reis zo dat je er bent tijdens Medellín’s unieke Bloemenfestival begin augustus.
 
 

4: Het eten en drinken

Colombia heeft misschien niet de grootste culinaire reputatie, maar het eten is er prima en toegankelijk. Veel maaltijden zijn niet erg gekruid en simpel bereid. Niet erg spannend dus en soms dus wat flauw. Maar er zijn toch op culinair gebied mogelijkheden te over, zoals de overal verkrijgbare Arepas (boterachtige mais-tortilla's), Patacones (bakbananen die plat worden gedrukt en gebakken), exotische vruchten zoals de ‘Lulo’ en verse vis aan de kust. In de grotere steden duiken steeds meer trendy restaurants op, waar je heerlijk kunt eten.

Colombia biedt je ook een bovengemiddeld kopje koffie, in tegenstelling tot de oploskoffie in een groot deel van Zuid-Amerika. Vers, exotisch fruit sap is op grote schaal beschikbaar en ongelooflijk lekker. De nationale drank in Colombia is ‘Aguardiente’, een anijsachtige witte likeur, waarbij het alcoholpercentage de smaak bijna compenseert. Bijna...

 
 

3: Veel veiliger dan je denkt

Als je de aflevering van Oprah met Ingrid Betancourt hebt gezien, zou je denken dat de onbetrouwbare reputatie van Colombia nog steeds dik verdiend is. Betancourt was de Colombiaanse presidentskandidaat die in 2002 werd ontvoerd door de guerrillabeweging FARC tot ze in 2008 op spectaculaire wijze werd gered door het Colombiaanse leger.

Ja: Colombia is lang in verband gebracht met drugshandel, ontvoering, guerrilla groepen en geweld, maar die dagen zijn toch écht grotendeels voorbij. Medellín, ooit de gevaarlijkste stad ter wereld, is nu een van de veiligste steden in Zuid-Amerika. De gevaarlijke gebieden in Colombia liggen in de dunbevolkte oostelijke helft van het land in de onherbergzamere grensgebieden met Ecuador en Venezuela: gebieden duidelijk buiten de toeristische route dus. We hebben er niets te zoeken buiten de ‘Amazone stad’ Leticia. Colombia’s grote en kleine steden, net als elke highlight die we weergeven op deze website, zijn net zo veilig als de rest van Latijns-Amerika.

 
 

2: Bogotá

Een bezoek aan Bogotá is een hele mooie ervaring, maar zorg er ook hier voor dat naar de plekken gaat, waar je ook daadwerkelijk iets te zoeken hebt. Zoals in zoveel steden in de wereld, kan je, als je in de verkeerde buurt terechtkomt, in lastige en onveilige situaties verzeild raken.

Wat ons tegenwoordig opvalt in de stad is de vriendelijke en open houding van politie en militairen. Ze zijn goed zichtbaar, kijken je aan en zijn over het algemeen zeer vriendelijk. Je merkt dat ze trots zijn op de veiligheid die ze bieden. Ze hebben zelfs een oud politiebureau vlakbij Plaza Bolivar omgetoverd tot een museum, waar ze je uitnodigen als dat je wilt. Jonge politieagenten oefenen er hun Engels tijdens de (gratis) rondleiding door het zeer interessante museum, waar ze ook verschillende attributen tentoonstellen die zijn gebruikt en gevonden bij de overmeestering van Escobar.

 
 

1: De verborgen stad

Deze trekking van ± 5 dagen kan absoluut de moeite waard zijn: de reis is mooi, sommige bezienswaardigheden zijn écht geweldig en je bezoekt een aantal inheemse Cogi-dorpen (de dorpsbewoners zelf zijn niet de vriendelijkste maar vinden het prima dat wij over hun heilige grond lopen). Je moet een natuurliefhebber zijn om van deze trekking te genieten. Het gaat niet zozeer om spectaculaire uitzichten, maar je krijgt kans om in kristalheldere watervallen te zwemmen, je zweet veel, luistert naar vogels, leert over geneeskrachtige planten en kampeert in de jungle. En uiteindelijk beklim je de stad in haar betoverende setting en dwaal je door terrassen van deze vergeten Tayrona-beschaving. Waar dit gebied vroeger door rebellen bezet was, maken nu een kleine 10.000 bezoekers per jaar de avontuurlijke trip naar Ciudad Perdida.

 
 
Reputatie als onveilig

is inmiddels al sterk achterhaald

Veilig Colombia Pablo Escobar Veilig Colombia Pablo Escobar
Medellín anno nu

één van de veiligste steden van Zuid-Amerika

Veilig Colombia Medellín Veilig Colombia Medellín
Motor van Escobars neef

vol trots getoond in in het Politie-museum in Bogotá

Veilig Colombia Politiemuseum Veilig Colombia Politiemuseum
Ciudad Perdida

trekking naar vergeten Tayrona-beschaving in betoverende setting

Veilig Colombia Ciudad Perdida Veilig Colombia Ciudad Perdida
Colombia is veiliger dan je denkt
 
 

Volg ons op Facebook

Klik hier voor onverwachte tips
of nieuwsfeiten over Colombia of
een ander Latijns-Amerikaans land:


 
 

Veiligheid Colombia

Pablo Escobar- Kartel- Safe- Escobar-Tour- veiligheid- gevaarlijk- Individuele rondreis- Escobar-tour- toeristen- Politie- Programma